E-boksutredningen snart klar

Nu är e-boksutredningen inne på sluttampen, och en lägesrapportering ges på Bok- och biblioteksmässan på Svensk biblioteksförenings scen.  Tid: fredagen 23/9 kl. 10:00-10:10. Utredningen lägger nedan ut några punkter gällande hur utredningen resonerat kring KBs  roll i e-boksfrågan.

Punkterna är framtagna bland annat utifrån grundproblematiken att folkbiblioteken idag är hänvisade till en enda affärsmodell, att forskningsbiblioteken navigerar i en djungel av olika affärsmodeller och leverantörer samt att många specialbibliotek har ett stort behov av digitalisering av unika titlar. Vidare saknar många bibliotek strategier för hantering av open-access-material. Tacksam för synpunkter/respons. Utredningen kommer att offentliggöras 6/10 2011.

KB:s roll i e-boksfrågan skulle kunna vara att:

Skapa förutsättningar för möten mellan aktörer inom e-boksområdet

Bidra med kompetens när det gäller affärsmodeller och konsortiebildningar

Driva på digitaliseringen vid bibliotek – ta fram standarder

Erbjuda en samlad katalog, där e-böcker kan sökas fram och användas utifrån gällande upphovsrättslagstiftning

Arbeta för open access – att utveckla samordnade initiativ

Det här inlägget postades i E-boksutredning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till E-boksutredningen snart klar

1. Pingback: KB:s Nationella referensgrupp « Informationskanalen