Världen där utanför – bibliotekariens roll som omvärldsbevakare och analytiker

Inom ramen för Kungliga bibliotekets arbete med att göra djuplodande temastudier på olika områden som berör bibliotekarie-professionen presenteras en ny antologi: Världen där utanför – bibliotekariens roll som omvärldsbevakare och analytiker

Omvärldsbevakning är inte detsamma som informationssökning. Det är inte heller något som bara förekommer i företagsvärlden. Bidragen i antologin visar att omvärldsbevakning och analys är kunskapsdelning på högsta strategiska nivå. För att den strategiska nivån ska uppnås gäller det att se hela kedjan i det arbete som omvärldsbevakning och analys utgör från kvalificerad informationssökning till reflektion, analys och leverans av beslutsunderlag. Många av oss utför delar i kedjan men vi behöver ta ett steg till och erövra hela kedjan för att nå fram till den strategiska nivån.

Tretton skribenter från olika delar av bibliotekssektorn har bidragit med kunskaper och personliga erfarenheter. Texternas karaktär och innehåll gjorde att vi delade in antologin i tre delar för att avspegla den mer övergripande modellen för vad som kan sägas ingå i begreppet omvärldsbevakning och analys. Den inledande teoretiska delen ger oss grunden och modellerna. Den andra delen ger oss inblick i praktikfall och hur det kan gå till i verkligheten. Den tredje avslutande delen behandlar omvärldsanalysen och hur den kan användas för att utveckla verksamheten.

Tack alla medverkande för ert engagemang och fina bidrag till vår antologi Världen där utanför – bibliotekariens roll som omvärldsbevakare och analytiker

Hälsar stolta och glada redaktörer!

Christine Wallén och Marja Haapalainen

Det här inlägget postades i bibliotek och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Världen där utanför – bibliotekariens roll som omvärldsbevakare och analytiker

1. Elisabeth Ejemyr skriver:

Härligt att antologin är här, ska bli spännande att läsa! Det har varit roligt att få bidra för att lyfta fram företagsbibliotekens vardag. Det är så sällan det görs, men vi utgör också en del av bibliotekssverige. Näringslivets behov av strategisk information kommer att bli oändligt framöver. Det skulle inte alls förvåna mig om det är inom privat sektor de flesta bibliotekarier får jobb i framtiden.