Polarbibblo.se

Text: Birgitta Markusson, Regionbibliotek Norrbotten

Polarbibblo.se är en läs- och skrivstimulerande webbresurs för barns eget skapande och därmed digitala delaktighet. I en utredning har Regionbibliotek Norrbotten undersökt möjligheten att utveckla teknik och innehåll för Polarbibblo.se och om den kan vara en plats för barn på samiska och meänkieli.

Sedan 1997 har Regionbibliotek Norrbotten drivit webbplatsen Polarbibblo.se. Där kan barn göra sin röst hörd genom att skicka in bilder, dikter, berättelser och lästips. Bidragen publiceras sedan för alla att ta del av. Barn kan även ställa frågor till en bibliotekarie, spela spel och delta i quiz, läsa och lyssna på boken Var är Noras pulka? som finns på 12 olika språk.

Idag drivs Polarbibblo.se av Biblioteken i Norrbotten, regionbiblioteket och folkbibliotekens gemensamma organisation för samarbete och utveckling. Personal vid biblioteken går igenom de bidrag som skickas in och för dialog med barnen i samband med publicering. Responsen från en vuxen på barns eget skapande är en av de saker som gör Polarbibblo.se unik, liksom att webbplatsen genomgående har ett barntilltal.

Ingen får veta

När jag vaknar finns ångesten där. När jag går till skolan blir ångesten större.
När alla tittar på mig tvingas jag att le.
Ingen får se, ingen får veta att jag blir retad …
Emilia O

Under hösten 2017 undersöktes hur Polarbibblo.se kan utvecklas. Utredningen gjordes av Terese Raymond på uppdrag av Regionbibliotek Norrbotten och med stöd från Region Norrbotten och Statens kulturråd. Rapporten Gollečoarvi/Guldhorn* undersöker och beskriver Polarbibblos funktion som digital tjänst för barns eget skapande och möjlighet till kulturella uttryck. Den beskriver även dess funktion som läs- och skrivfrämjande verktyg för folkbiblioteken och skolorna. Polarbibblo lyfts också fram som en viktig resurs för att öka den digitala delaktigheten för barn.

De nationella minoritetspråken och urfolkets språk är prioriterade enligt bibliotekslagen. Biblioteken ska erbjuda information, litteratur, aktiviteter och tjänster på språken. Offentlig verksamhet ska bidra till revitaliseringen, det vill säga att stärka språken och kulturen så att de synliggörs, bevaras och utvecklas och för att öka inkluderingen. För ett språks överlevnad är barn och unga särskilt viktiga och att de ges möjlighet att använda och utveckla sitt språk är en förutsättning.

En viktig del i utredningen var att utreda möjligheten för Polarbibblo.se att utvecklas som en digital läs- och skrivstimulerande tjänst på meänkieli och samiska. Samtal har förts med representanter för språken om deras syn på en sådan fortsättning. Bland annat kontaktades den samiska skribentföreningen Bágo čálliid siebrie och Svenska Tornedalingars Riksförbund –Tornionlaaksolaiset (STR-T) . Responsen var mycket positiv.

Nästa steg har inletts. Dialogen kommer att fortsätta om hur ett nytt Polarbibblo.se ska se ut, hur en modern teknisk plattform ska fungera och vad sajten ska innehålla för att nå barn på fler språk. Med representanter för språken och med barn om vad de anser att en digital tjänst för lustfyllt skapande ska vara.  Vi ser utvecklingen som mycket viktig. För barns eget skapande och uttryck, för bibliotekens utveckling och för språkens revitalisering i Sverige.

Rapporten finns att ta del av på Regionbibliotek Norrbottens webbplats.

Den härliga vintern

Nu är det vinter och här är det kallt,

skidåkning och choklad hade varit ballt.

Snön faller tät,

vinkeln mot marken är inte alltid rät.

Stan täcks av en matta så slät,

ingen grät.

Detta på grund av att snön är fin
och att skidbacken är din.
Josef B

* Titeln till rapporten är lånad från ett av höstens bidrag till Poesimelodi. Poesimelodi är ett samarbete mellan Polarbibblo.se och Norrbottensmusiken med målet att tonsätta poesi. Gollečoarvi/Guldhorn är skriven av förskoleklassen i Övre Soppero.

Det här inlägget postades i bibliotek, folkbibliotek och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.