Bibblan bildar – ett pilotprojekt för ökad digital delaktighet

Gunilla Fors och Sofia Murray vid Malmö stadsbibliotek gästbloggar om Bibblan bildar

Malmö stadsbibliotek, som på Kungliga bibliotekets uppdrag driver Bibblan svarar och Bibblan guidar, fick 2017 projektbidrag för att utveckla en prototyp till Bibblan bildar – med anledning av förslaget till nationell lärplattform i Digitalt först med användaren i fokus. Utvecklingsarbetet beskrivs i rapporten Bibblan bildar – ett pilotprojekt.

Stadsbiblioteket i Malmö har lång erfarenhet av att arbeta med digital kompetensutveckling i biblioteksmiljö, framför allt genom den verksamhet som sedan 2010 bedrivs i bibliotekets Lärcentrum – och många av erfarenheterna därifrån har fått ligga till grund för utvecklingen av prototypen Bibblan bildar.

Bibblan bildar har utformats i första hand med tanke på de som är digitalt ovana;  äldre, personer med annat modersmål än svenska och personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Tillgänglighetsaspekten har haft en framträdande plats i utvecklingsarbetet, inte minst med tanke på den nya tillgänglighetslagstiftning som ska implementeras under 2018. Bibblan bildar har följaktligen fått ett mycket enkelt och rent gränssnitt med endast två ingångar: Sökruta resp. Kategorier.

Plattformen innehåller i dagsläget ett basutbud av digitala lärresurser med inriktning digital kompetens samt media- och informationskunnighet (MIK).  Utgångspunkten är de mest grundläggande frågorna, dels för att det är naturligt att börja där, dels för att majoriteten av biblioteksbesökarna har behov av hjälp på en basal nivå: hantera datorn, skaffa och använda e-post, spara material på usb-minnen eller i nättjänster, använda olika e-tjänster, enklare navigation och informationssökning osv.

Lärresurserna i Bibblan bildar består i nuläget av filmer och skärminspelningar som i många fall har kompletterats med steg-för-steg-handledningar. Resurserna är tänkta att dels utgöra en inspiration och visa vilka typer av resurser som kan läggas i plattformen och dels utgöra ett basutbud som kan fungera för alla folkbibliotek i Sverige.

Varje lärresurs bör betraktas som en enhet,  som kan bestå av flera delar anpassade för olika lärbehov och lärstilar – ofta en film eller skärminspelning samt en steg-för-steg-handledning, men även  övningar, facit, praktiska tips eller andra användbara komplement. Steg-för-steg-anvisningarna  kan skrivas ut i ett pedagogiskt uppställt och hanterbart format. Äldre och personer med språksvårigheter har ofta behov av en tryckt handledning som kan ligga bredvid datorn, en instruktion som de kan följa,  skriva egna anteckningar på och ta med hem för att fortsatt träning.

Många folkbibliotek har lång erfarenhet av att arbeta för ökad digital delaktighet, men alla gör det inte och det finns stora skillnader i olika delar av landet. En gemensam digital plattform med lärresurser kan fungera som utgångspunkt och stöd vid olika lärandeinsatser och sparar inte bara tid och arbete för de enskilda biblioteken, utan bidrar också till att insatserna för digital kompetens blir mer likartade och jämlikt fördelade över landet.

Bibblan bildar är en början, en början som har potential att utvecklas vidare i samarbete med landets alla folk- och regionbibliotek. Vår förhoppning är att många bibliotek som redan arbetar med digital delaktighet och har erfarenhet av att producera lärresurser av olika slag vill var med och bidra till att utveckla Bibblan bildar till en nationell resurs med ett aktuellt, kvalitativt och funktionellt innehåll.

/Gunilla Fors och Sofia Murray, Malmö stadsbibliotek

Det här inlägget postades i digital delaktighet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.