Skolbibliotekets betydelse för läsningen

Bild från MTM

Att skolbibliotekets roll är betydelsefull för elevers lärande konstaterades i en ny rapport av Cecilia Gärdén: Skolbibliotekets roll för elevers lärande : en forsknings- och kunskapsöversikt år 2010 – 2015. Men skolbiblioteket har även en viktig roll i elevernas läsutveckling. Skolbiblioteket – när det fungerar som bäst – är en del av skolans pedagogiska verksamhet och bidrar dels till elevernas medie- och informationskunnighet, dels till läsutvecklingen genom att stimulera och stödja elevernas intresse för läsning och litteratur.

Läsdelegationen bjöd in den myndighetsöverskridande skolbiblioteksgruppen till seminariet Vikten av läsning i och utanför skolan som hölls på Rosenbad den 19 april och där både kultur- och utbildningsministern deltog. KB har sedan 2015 samordnat denna grupp bestående av sammanlagt åtta myndigheter inklusive KB. Gruppen gjorde en kartläggning av skolbiblioteksområdet och publicerade 2016 studien Skolbibliotek – hur ser det ut? Denna aprildag fick gruppen möjlighet att presentera framgångsfaktorer för bra skolbiblioteksverksamhet men också de problemområden som gruppen har identifierat.

En framgångsfaktor är främst att det finns skolbibliotekspersonal som arbetar läsfrämjande och väcker nyfikenhet och läslust. Det är också skolbibliotekspersonalen som har kunskap om tillgängliga medier – talböcker, punktskriftsböcker, teckenspråk, lättlästa böcker. Andra framgångsfaktorer är att det finns samarbete inom skolan mellan lärare och skolbibliotekspersonal, skolledningens kunskap och stöd, tydliga styrdokument, läsande förebilder och inte minst ett tillåtande klimat – det ska vara okej att läsa på olika sätt.

Bild från MTM

Till problemområdena hör att det trots lagstiftning är en ojämlik tillgång till skolbibliotek i landet. Hur det kan vara på det viset är obegripligt. Bristande kunskap bland skolledare och lärare för skolbibliotekets roll och betydelse kan vara en förklaring. Brist på resurser och låg bemanning en annan. Dessa faktorer resulterar i bristfällig skolbiblioteksverksamhet och i förlängningen till minskad läsning och sämre måluppfyllelse hos elever.

Se gärna presentationen som filmades och lades ut på Läsdelegationens Facebooksida: https://www.facebook.com/lasdelegationen/videos/1376187125737122/  (19.24 minuter in i videon)

Utöver presentationen sammanställde gruppen även några synpunkter i formen av ett inspel till seminariets paneldiskussion och delegationens vidare arbete. Den finns här att läsa: Inspel till Läsdelegationens seminarium (pdf).

På seminariet medverkade förutom skolbiblioteksgruppens representanter Helena Nordqvist och Kjell Ahlgren från Myndigheten för tillgängliga medier respektive Skolinspektionen, även en docent i pedagogik, en författare, en läsambassadör, en bibliotekarie, Kulturrådet och Skolverket. Se programmet här: Program seminarium Läsdelegationen 19 april (pdf).
Hela seminariet Vikten av läsning i och utanför skolan filmades och finns publicerad på Läsdelegationens Facebooksida.

Det här inlägget postades i Bibliotekslag, Okategoriserade, skola, Skolbibliotek och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.