Bibblan svarar i samarbete med Kungliga biblioteket bjuder in till konferens i Malmö den 28 april!

Välkommen till en konferens på temat källkritik och informationssökning – bland annat kommer Viralgranskaren och SCB och lär ut sina knep och tricks.
Konferensen, som är avgiftsfri, är främst tänkt att erbjuda kompetensutveckling för Bibblan svarars medarbetare, men självklart är alla intresserade i mån av plats välkomna!

Bibblan svarar är sedan 2011 en etablerad digital referenstjänst med ca 450 000 besök per år och är ett nationellt samarbete mellan Kungliga biblioteket och folkbiblioteken i Sverige. Bibblan svarar är en anpassning och utveckling av bibliotekens traditionella referensarbete där den digitala biblioteksverksamheten ger en flexibel mötesplats som kompletterar det traditionella biblioteksrummet.  Ett femtiotal bibliotek och 140 operatörer är verksamma i Bibblan svarar. De behövs dock alltid fler i gänget, kontakta Sofia Murray i Malmö, sofia.murray@malmo.se, om du är intresserad av att veta mer.

Välkommen till en dag av kunskap och kompetens!

När: 28 april 9.30-16.30
Var: Malmö stadsbibliotek, Röda rummet

9.30 – 10.00                           Registrering och morgonfika

10.00 – 10.30                       Välkomna!
Per Mattson, enhetschef Digitala biblioteket, Malmö stadsbibliotek
Anna Lundén, enhetschef Nationell bibliotekssamverkan, Kungliga biblioteket

10.30 – 11.15                        Sökning i en digital vardag
Cecilia Andersson, doktorand i biblioteks- och informationsvetenskap, Lunds universitet

Bensträckare

11.30 – 12.15                        Biblioteksvagten
Vera Daugaard, Bibblan svarars danska motsvarighet Biblioteksvagten

12.15- 13.00                             Lunch

13.00-13.30                         Google – och makten över informationen
Gunilla Fors, Bibblan svarar, Malmö stadsbibliotek

Bensträckare

13.45 -14.45                        Statistik på scb.se
Sofia Quell och Clas Älgenäs från Statistiska centralbyrån presenterar webbplatsen samt statistikdatabasen

14.45 – 15.15                          Fikapaus + kompetensdelning

15.15 – 16.00                      Källkritik på nätet – så blir du en bättre viralgranskar
Hugo Ewald, journalist på Metro och redaktör för Viralgranskaren

16.00 -16.30                        Bibblan svarar – nuläge och framtid
Sofia Murray och Gunilla Fors, Bibblan svarar

Deltagande är kostnadsfritt och inbjudan gäller i första hand dig som är operatör hos Bibblan svarar, men i mån av plats är alla välkomna, framförallt om det finns ett intresse att börja som operatör.

Sista dagen för anmälan är 20 april 2017.

Anmälan skickas till Sofia Murray, sofia.murray@malmo.se. (Ange allergier och ev preferenser vad gäller mat, t ex vegetarian, vegan.)

Det här inlägget postades i bibblan svarar, bibliotek, bibliotekssamverkan, datakällor, folkbibliotek, konferens, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.