Cryptoparty på Biblioteksdagarna

Under upptakten till biblioteksdagarna i Västerås passade Digibib-nätverket på att samarrangera ett Cryptoparty.

På Mälardalens högskola träffades ett tjugotal intresserade personer för att tillsammans både pröva kryptering och diskutera höjd personlig intigritet, kryptering och lösenordshantering.

Cryptoparty är ett öppet arrangemang, alla som vill kan delta. I Västerås var en stor andel av deltagarna biblioteksfolk, men även andra intresserade på högskolan passade på att delta.

Vid fyra arbetsstationer fick deltagarna antingen pröva eller samtala om Tor Browser, integritetshöjande appar för mobil eller platta, Mozillas olika integritetshöjande funktioner och lösenordshantering. Två omgångar av gruppsittningen gjorde att deltagarna kunde ta del av två av fyra teman.  Närmare beskrivning av innehållet finns i Staffan Rundbergs bloggpost. (Tack Staffan!)

Två föreläsningarIMG_9408
Efter en första omgång vid arbetsstationerna höll Peter Krantz (KB) en föreläsning om Bibliotekstjänster och personlig integritet och den checklista som är under framtagande som kan stödja biblioteken att utvärdera sin IT-miljö och tjänster ur ett integritetsperspektiv. Peters PowerPoint och här finns checklistan webbpublicerad!

Vår andra föreläsning hölls av Dataskydd.nets Amelia Andersdotter och Anders Jensen-Urstad som gjorde en premiärvisning av det nya verktyget Webbkollen! Webbkollen hjälper enskilda ta reda på vilka dataskyddande funktioner en webbplats använder så att de kan utöva makt över sitt privatliv.
Här läser du Amelias bloggpost om evenemanget.

Båda föreläsningarna gav en grund för mycket intressanta diskussioner om hur man hanterar persondata och integritet, inte bara i biblioteksmiljöer utan i samhället i stort. Många av deltagarna passade på att testa sina egna webbplatser med Webbkollen, ett välkommet sätt att få den egna webbplatsen genomlysta ur integritetssynpunkt.

Biblioteket på Mälardalens högskola och bibliotekschef Lisa Petersén försåg oss med godis, fika och snacks, en riktig partydukning!

IMG_9406

Stort tack till biblioteket MDH och Lisa P, till Peter K (KB) Amelia A och Anders J-U (dataskydd.net), änglarna Åke Nygren, David Jonsson, Laurent Fournier, Ulf Hölke. Särskilt tack till Linus Nordberg och DFRI som höll en chattkanal öppen för frågor.

Cryptopartyt arrangerades av Digibib, i samarbete med Kungliga biblioteket, Digitala biblioteket Stockholms stadsbibliotek och DFRI (Föreningen för digitala fri- och rättigheter). Evenemanget stöds av Mozilla  Biblioteket Mälardalens Högskola och Mozilla.

IMG_9412Varje deltagare fick en härlig påse att ta med hem! Åke Nygren packkade påsarna och delade ut andra små produkter från Mozilla.

Det här inlägget postades i digital delaktighet, digitalisering, Evenemang. Bokmärk permalänken.