Kvalitetsdialog 2015

Den 20 november, dagen efter KB:s bibliotekschefskonferens samlades den stora gruppen för Kvalitetsdialog* för det årliga mötet. Ett åttiotal deltagare samlades på KB i Humlegården för ett heldagsprogram.

DagenRB Gunilla Herdenberg inleddes med att Riksbibliotekarie Gunilla Herdeberg hälsade välkommen och reflekterade över gruppens arbete och det uppdrag som genom bibliotekslagen getts till de kommunala och regionala biblioteksverksamheterna. RB betonade att gruppen är en viktig del av implementeringen av lagen.

Ett kortare årsmöte med separat dagordning gemomfördes. På dagordningen fanns både formaliafrågor och verksamhetsplanering inför 2016. Under 2016 kommer Kvalitetsdialog att:

• Fortsätta på ”demokratispåret”, dvs. undersöka om utökad statistik kan visa att verksamheten är likvärdig och för ALLA.
  • Utveckla mer stöd för processen att få uppdrag och skriva biblioteksplan.
    Samla goda exempel som berättelser.
  • Analysera och fördjupa betydelsen av begreppen ”kvalitet”, ”standard”, ”allsidighet”, ”prioritera” och ”tillgodose”.
  • Publiceringsstöd: det har tillkommit ett antal intressant metoder genom Regionbibliotek Stockholms försorg. Under 2016 söker vi vidare efter fler! De mest användbara och nationellt gångbara kan få publiceringsstöd för att nå ut bättre. Strategigruppen gör bedömningen och ger rekommendation till KB för publicering och spridning i tryckt form.
  • En uppföljning/utvärdering av Kvalitetsdialog.

Petra Jonsson, GävleSom inspirationsföreläsare hade vi bjudit in Petra Jonsson, Gävle stadsbibliotek som talade under rubriken Inköpspolicy och jämställdhetsintegrering på bibliotek – hör det ihop? Utifrån ett jämställhets och likabehandlingsperspektiv har Gävle stadsbibliotek arbetat med sitt medieförvärv.

De sju diskrimineringsgrunderna är:

1. KönIMG_7851
  2. Funktionsnedsättning
  3. Etnisk tillhörighet
  4. Religion och annan trosuppfattning
  5. Sexuell läggning
  6. Könsöverskridande identitet eller uttryck
  7. Ålder

Gävles arbete utgick från tre frågor:

• Köper vi in ”rätt medier”?
  • Får pojkar/flickor ett likvärdigt bemötande?
  • Hur exponerar vi medierna i biblioteket?

Gävles process startades under 2011 och har haft en rad olika faser och uttryck med den gemensamma nämnare jämnställhet och likabehandling.

IMG_7855 xEfter lunch öppnade Erik Fichtelius eftermiddagen genom att tala under rubriken En nationell biblioteksstrategi: Hur är läget? Vad är problemen? Hur vill vi ha det?”

Anförandet blev som en inledning till eftermiddagens gruppdiskussioner som fördes inom tre teman:

• Kan tillgången till alla typer av material bli mer jämlik? (fysiskt och digitalt)
  • Vad krävs för att biblioteken ska vara till för alla?
  • Hur får vi till samarbete och samverkan på lokal nivå?

Samtalsgrupperna spred ut sig i hela KB huset för intensiva och intressanta samtal och erfarenhetsutbyten.

Dagen avslutIMG_7857ades med att spanarna Johanna Hansson, Kristina Hedberg, Anna Byvald, Erik Peurell och Erik Fichtelius reflekterade över dagen.

*Kvalitetsdialog är den gruppering som bildats för att uppfylla bibliotekslagens 18:e paragraf; Myndigheten ska tillsammans med de regionala biblioteksverksamheterna och kommunerna följa upp hur de biblioteksplaner som antagits har utformats och hur de används. I Kvalitetsdialog är den kommunala och den regionala nivån representerade genom ett 80-tal personer. Mer att läsa finns på kb.se

Det här inlägget postades i bibliotekssamverkan, Evenemang, folkbibliotek. Bokmärk permalänken.