Bibblan guidar

BG_mobil

Bibblan guidar på mobil

Den 15 juni öppnade Bibblan guidar – en ny tjänst som presenterar ca 700 kvalitetsresurser, databaser och andra källor av referenskaraktär, utvalda främst med tanke på folk- och gymnasiebiblioteken samt deras användare.

Bibblan guidar bygger på Referensbiblioteket.se, vars poster, som tidigare meddelats, har katalogiserats in i LIBRIS under våren. Detta arbete är nu slutfört, resurserna finns tillgängliga i LIBRIS och går att söka fram via bibliotekskod RefB. För att kunna erbjuda ytterligare sökmöjligheter samt inte minst någon form av bläddringsstruktur hämtas posterna även ut via LIBRIS API och presenteras i det nya gränssnittet Bibblan guidar. Arbetet med Libris-registreringen och framtagningen av Bibblan guidar har skett inom Malmö stadsbiblioteks uppdrag som KB-partner.

BG_ipad

Bibblan guidar på platta

Bibblan guidar blir en pendang till den nationella digitala svarstjänsten Bibblan svarar och syftet är att erbjuda ett urval kvalitetsresurser, som kan utgöra ett komplement till vanlig Google-sökning för studerande och allmänhet, men även fungera som stöd för bibliotekspersonalen både i informationsarbetet och i pedagogiskt inriktade insatser.

Google dominerar dagens informationssökning och får alltmer en monopolställning, där de bestämmer vilken information vi får fram och vilken vi inte får fram. Begreppet MIK är aktuellt i många sammanhang och vikten av att alla utvecklar sin förmåga att granska, bedöma och välja tillförlitliga informationskällor på nätet betonas. I detta läge är det viktigt att biblioteken kan peka på alternativ när det gäller informationssökning och lyfta fram kvalitetsresurser från tillförlitliga källor.

Förhoppningen är att Bibblan guidar och Bibblan svarar ska komplettera och berika varandra, uppmuntra fler att själv försöka hitta bra faktakällor, men även underlätta för bibliotekarierna att ge pedagogiskt utformade svar.

BG-res_ipad

Bibblan guidar

Bibblan guidar är liksom Bibblan svarar responsiv och fungerar lika bra på mobil eller surfplatta som på dator.

Gunilla Fors, Malmö stadsbibliotek

Malmö stadsbibliotek är en av KB:s partners. Läs med på kb.se.

Det här inlägget postades i bibblan guidar, kb:s partner, LIBRIS, Okategoriserade, söktjänst. Bokmärk permalänken.