KB får i uppdrag att ta fram en nationell biblitoteksstrategi

Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg

– Individens rätt till information är en viktig utgångspunkt för KB:s arbete med en nationell biblioteksstrategi, det säger riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg i en kommentar till regeringens beslut i dag. Regeringen ger KB i uppdrag att föreslå långsiktiga mål och strategier, utifrån bibliotekslagens bestämmelser, för att främja samverkan och kvalitetsutveckling i hela det allmänna biblioteksväsendet.

– Det är mycket glädjande att regeringen tydligt betonar bibliotekens betydelse för samhällsutvecklingen, säger Gunilla Herdenberg. Vi kommer från KB:s sida att genomföra strategiarbetet i nära samverkan med hela bibliotekssektorn och berörda myndigheter.

Strategin ska ge svar på bibliotekens roll i samhället, användarnas behov, nya medier, teknisk utveckling, nationell infrastruktur mm. Genom samarbete kan biblioteken optimera användningen av resurser för att ge människor tillgång till information vilket är en av grundpelarna i ett demokratiskt samhälle. Uppdraget inluderar även en fortsättning med arbetet att tillgängliggöra e-böcker via den nationella katalogen LIBRIS.

Länk till regeringens information finns på regeringen.se.

Det här inlägget postades i Bibliotekslag, biblioteksstrategi, E-böcker, KB. Bokmärk permalänken.