Referensbiblioteket blir Bibblan guidar – via LIBRIS

Gunilla Fors på Malmö stadsbibliotek gästbloggar om Bibblan guidar

Referensbiblioteket, som utvecklades och drevs av Informations- och lånecentralerna, är en samling med fritt tillgängliga databaser och andra källor av referenskaraktär. Syftet var att skapa en virtuell referenssamling för folk- och gymnasiebibliotek och alla resurser är utvalda, granskade och beskrivna av bibliotekarier. Med tiden har emellertid den tekniska plattformen blivit omodern, sökvanorna förändrats och medel att underhålla små enskilda samlingar finns inte längre.

För att ta tillvara innehållet i Referensbiblioteket har Malmö stadsbibliotek nu, i sin roll som KB-partner, påbörjat arbetet med att registrera samlingens innehåll i LIBRIS. Resurserna katalogiseras utförligt, förses med svenska ämnesord och beskrivningarna läggs in i beståndsposten. Detta arbete kommer att slutföras under våren 2015 och när det är klart läggs Referensbiblioteket ner.

Resurserna blir sökbara i LIBRIS med bibliotekskod RefB, men planen är att även plocka ut dem via LIBRIS API och presentera dem i ett nytt publikt gränssnitt kallat Bibblan guidar, som ansluter till Bibblan svarar. Den nationella digitala frågetjänsten Bibblan svarar har en modern teknisk lösning och en väl fungerande infrastruktur, där ett 50-tal folkbibliotek samverkar och det känns naturligt att bygga vidare på denna plattform för att även fortsättningsvis kunna erbjuda allmänhet, studerande och bibliotekarier ett komplement till Google-sökning och en vägledning till fria, utvalda kunskapskällor av god kvalitet.librisex

Bibblan guidar är dessutom ett sätt att utforska möjligheterna i LIBRIS API, med hjälp av vilket det går att plocka ut listor eller enskilda poster från LIBRIS i en rad olika format. Att resurserna finns i LIBRIS innebär att intresserade bibliotek kan hämta dem via API:et och presentera dem på sin egen webbplats, i sin egen katalog eller utnyttja dem i utvecklandet av nya tjänster.

Samtidigt är förhoppningen att detta tillskott på ca 700 onlineresurser, utvalda särskilt med tanke på folk- och gymnasiebibliotekens behov, ska berika LIBRIS som nationell katalog och visa vägen för andra liknande samlingar, som även de kan göras nationellt tillgängliga och bidra till att stärka bibliotekens position när det gäller utbudet av digitala resurser.BG-prototyp

Gunilla Fors, Malmö stadsbibliotek

Malmö stadsbibliotek är en av KB:s partners. Läs med på kb.se.

Det här inlägget postades i bibblan guidar, kb:s partner, Okategoriserade, referensbiblioteket. Bokmärk permalänken.