Summering inför sommaren

Nu börjar det så smått rycka i semesternerven men innan vi tar ledigt kommer här ett axplock från årets arbete som rör det nationella bibliotekssamverkansuppdraget. Det har varit ett händelserikt halvår. Bibliotekssfären har inte bara fått en ny bibliotekslag, KB har även satt igång med uppdraget att inleda en försöksverksamhet för att göra e-böcker tillgängliga via Libris. Arbetet som rör SwePub har intensifierats och projektet Libris för folkbiblioteken är avslutat och ingår nu i KBs ordinarie verksamhet. Det kontinuerliga arbetet med biblioteksplanerna och  den officiella biblioteksstatistiken har också fortlöpt som planerat. KB har även satsat på att tillgängliggöra biblioteksstatistiken som öppna data och en betaversion har precis lanserats. Vi har också jobbat intensivt med digital delaktighet.

Digitaliserade dagstidningar

Projektet med att ta fram en ny söktjänst för visning av digitaliserade dagstidningar har haft en intensiv arbetsperiod. Det går redan nu att testa betaversionen som släpptes nu i juni. Söktjänsten är tänkt att lanseras under hösten.

skola + bibliotek = sant

Under våren publicerades  den första stödprodukten riktad till skolhuvudmän. Här är tanken att på ett enkelt och tydligt sätt presentera olika möjligheter för att få till ett formaliserat samarbete mellan skola och bibliotek. Den andra stödprodukten i serien handlar om mångspråkighet och kommer under hösten.

E-resursers påverkan på universitets- och högskolebiblioteken

En temastudie har färdigställst som behandlar E-resursers påverkan på universitets- och högskolebiblioteken under åren 1988-2012. Elektroniska tidskrifter, databaser och e-böcker är idag självklara och nödvändiga redskap för forskare och studenter på lärosätena. Hur länge har det varit så och hur gick övergången från tryckta tidskrifter och böcker till elektroniskt material egentligen till? Vilken roll har biblioteken på lärosätena spelat i övergången och vilka effekter har omställningen från tryckt material till digitalt haft är exempel på några av de frågor som diskuteras i rapporten.

Inflytandesturkturen utvärderas

Peter Almerud

Peter Almerud, utredare. Foto: Lena Borell

KB:s inflytandestruktur har under våren hamnat under lupp, allt enligt plan. Det är Peter Almerud som har åtagit sig uppdraget. Förutom allt skrivet material har även Peter har träffat och intervjuat en mängd personer både inom inflytandestrukturen, på KB och även andra intressenter och berörda för att få en så heltäckande bild som möjligt. Till utredningen finns dels en intern styrgrupp och referensgrupp samt en extern referensgrupp bestående av: Helena Kettner Rudberg (MTM), Christina Persson (Göteborgs stadsbibliotek), Lisa Petersen (Mälardalens högskola), Annika Peurell (Riksantikvarieämbetet), Maria Tellenius (Statens kulturråd). Rapporten ska vara klar i september.

Nationella utvecklingslinjer inom bibliotekssfären

En stor pågående förändring rör de tidigare projektmedel som KB har utlyst sedan många år tillbaka. Nu ändras inriktningen till att bli mer långsiktigt och strategisk och fokus kommer istället att ligga på nationella utvecklingslinjer inom biblioteksväsendet. Under våren har en mängd förslag passerat både nationella referensgruppen och KB:s ledningsgrupp och till hösten fortsätter arbetet med att prioritera och resurssätta utvecklingslinjerna för kommande år. Utvecklingslinjerna kommer att presenteras under höstens bibliotekschefskonferens som äger rum den 19-20 november i Stockholm.

Mycket mer har såklart hänt under våren. Läs mer på www.kb.se och Samverkansbloggen, Librisbloggen, Biblioteksstatistikbloggen, Deweybloggen och Open Access-bloggen. Nu trycker vi på pausknappen och tar sommarlov men i augusti är det full fart igen.

nationellbibliotekssamverkan2014

Några av KB:s medarbetare som arbetar med nationell biblioteksutveckling och samverkan. Foto: Helena Anderhag KB

Trevlig sommar önskar vi på Nationell bibliotekssamverkan!

Det här inlägget postades i betaversion, bibliotek, Bibliotekschefsmöte, Bibliotekslag, bibliotekssamverkan, dagstidning, dagstidningar, Dewey, digital delaktighet, digitalisering, E-böcker, e-resurs, Inflytandestruktur, KB, KB:s inflytandestruktur, Nationella referensgruppen, Nationella utvecklingslinjer, Okategoriserade, Skolbibliotek, söktjänst, workshop. Bokmärk permalänken.