Nya rekommendationer för fjärrlån

Nu finns nya rekommendationer för bibliotekens nationella fjärrlånesamverkan framtagna i samarbete med expertguppen för informationsförsörjning och resursdelning inom KB:s inflytandestruktur.

Rekommendationerna riktar sig till fjärrlånebibliotekarier i praktiskt arbete och utgångspunkt har varit KB-rapporten Lätt att hitta – lätt att låna. KB:s slutsatser och förslag till åtgärder utifrån utredning och remissyttranden .

I rekommendationerna betonas användarperspektivet. Bibliotekens nationella fjärrlånesamarbete bör präglas av ett generöst förhållningssätt och ömsesidighet i utlån och resursdelning med andra bibliotek. Barriärerna bör vara så låga som möjligt.

Rekommendationerna har också ett miljöperspektiv. Ny teknik bör användas för att minska miljöpåverkan och målet är så få fysiska transporter som möjligt. När upphovsrätten så tillåter bör det beställda materialet levereras och tillgängliggöras i digital form. Läs vidare om de nya rekommendationerna på KB:s webb.

Britt Sagnert

Britt Sagnert Foto: KB

Britt Sagnert

Sekreterare i expertgruppen för informationsförsörjning och resursdelning, KB

Det här inlägget postades i Fjärrlån. Bokmärk permalänken.