E-boksmannen är här

John Augustsson, projektledare e-böcker

Vår nyaste medarbetare John Augustsson har just börjat och fått en flygande start. Trots ett fotbollsskadat knä har han kastats direkt in i möten och på introduktioner och rundvandringar för att snart kunna ta itu med sitt och KB:s nya verksamhetsområde: e-böcker och bibliotek.

John kommer direkt från nätbokhandeln Adlibris där han bland annat jobbat med den aktuella lanseringen av företagets nya plattform för e-böcker Letto. Dessförinnan har han läst förlagskunskap på universitet och hunnit med en rad sidouppdrag med bäring på e-bokshantering.

Frågan om e-böcker och bibliotek är ju högst aktuell och intressant. Hur ska det bli med bibliotekens möjlighet att låna ut e-böcker i framtiden? Och vad kan KB göra i saken? Därför frågade jag John om han hunnit få någon uppfattning om vad han ska jobba med här på KB?

- I annonsen stod det projektledare för e-böcker och tanken är väl att mina arbetsuppgifter startar där KB:s e-boksutredning slutade, säger John Augustsson. Vi ska titta på om det går att hitta alternativa lösningar för biblioteken och e-böckerna. Jag tror det är viktigt att vara ödmjuk när man tar sig an en sådan här uppgift, så en stor del är att skapa kontaktytor och diskussioner med de olika parterna. Där är min roll i mycket samordnande. Jag vill därför också passa på att uppmana bibliotekarier och andra intresserade att kontakta mig med frågor och idéer. Förlagsföreträdare är förstås också väldigt välkomna.

Vad är din bild av förlagsvärldens och rättighetsorganisationernas syn på e-böcker?

- Det verkar finnas en delvis avvaktande hållning inom förlagsvärlden. Innan en kritisk massa uppnåtts väntar man och ser vad som händer. Förlagens huvudsakliga affär är fortfarande pappersdriven. Frågan är också om några stora internationella aktörer kan hitta på något i Sverige.

Finns det andra spår för KB att gå i e-boksfrågan?

- En annan fråga är ju vilka politiska beslut som kommer tas när det gäller e-böcker och bibliotek. Och där kommer ju frågan om e-plikten in på ett intressant sätt. Ett annat väldigt intressant spår i samband med det är att bygga upp en nationell e-boksdatabas på KB, och vilka typer av innehåll man kan fylla en sådan med för att göra den så attraktiv som möjligt.

Nyligen bröt e-boksförhandlingarna mellan bland annat Biblioteksföreningen och Förläggareföreningen samman. Tror du överhuvudtaget det går att hitta en gemensam lösning?

- Förlagen inser ju att folk inte kommer betala för e-böcker om det går att låna dem gratis på biblioteket. Samtidigt vet ju förlagen vad biblioteken betyder för skapandet av deras kunder. Tittar man på statistiken så är det främst unga och människor från lägre socioekonomiska skikt som lånar på bibliotek. Men när de sedan växer upp och börjar tjäna pengar så köper de böcker i stället, vid sidan av att även låna böcker. Storköparen och storlånaren är ofta samma person. Det är naturligtvis inte säkert att det kommer fortsätta vara så i en digital värld, med generationer som växt upp med gratis, men det är fortfarande en intressant aspekt med tydliga politiska förtecken.

Så vad tror du om framtiden?

Jag tror inte att det kommer finnas en fanfarlösning för e-böcker och bibliotek, åtminstone inte på kort sikt, säger John Augustsson. Kanske måste man hitta olika lösningar för olika typer av böcker och olika typer av bibliotek. En lösning för backlistböcker och en annan för aktuella titlar. Som det är i dag är ju varken rättighetsinnehavarna eller biblioteken särskilt nöjda med de avtal som finns, så på lite längre sikt tror jag man måste närma sig varandra. För biblioteken kommer mycket handla om att på olika sätt ta saken i egna händer, vare sig det är en nationell e-boksdatabas för oss på KB att ta tag i eller olika digitaliseringsprojekt för enskilda bibliotek.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till E-boksmannen är här

1. Johan skriver:

John FTW!!!

2. John Augustsson skriver:

Och om ni skulle fundera över hur ni får tag på mig: mejla john.augustsson[at]kb.se eller tjôta iväg något på twitter. Vi hörs!